Coaching is voor mij ondersteuning krijgen in het bewust worden van je eigen doen en kunnen. Voor een iedere, op welk niveau in het leven ook, handig en leerzaam voor persoonlijke ontwikkeling. Bij sporters die bezig zijn met resultaat, totaal onmisbaar.
 
In de periode dat ik met een van mijn oude subtop paarden op Z1 niveau startte ben ik mij samen met een bekende kürmaker gaan bekwamen in het rijden van de kür op muziek. Dat was ook het moment dat ik bij Sanne Beijerman, Grand Prix amazone, instructrice en sportpsychologe, mental coaching ben gaan volgen. Zij heeft mij vele inzichten verschaft.
Zo ben ik nog meer gaan letten op de juiste manier van voorbereiding, ben ik gebruik gaan maken van ademhalingsoefeningen en ben ik mij bewuster geworden van de externe en interne invloeden waar ik mee te maken heb. Na deze trainingen werden de scores bij wedstrijden aanzienlijk hoger.
 
Nadat ik had ervaren hoe belangrijk coaching, maar ook mentaal bewustzijn, is voor een ruiter/amazone die de sport op wedstrijdniveau uitoefent, ben ik mij ook gaan bekwamen in het coachen van mijn eigen klanten. Ik heb hiervoor de cursus mental coaching gevolgd bij sportpsycholoog Rico Schuijers op de Papendal te Arnhem.
 
Ook heb ik met Anita de Hoon, coach en trainer bij HR Consultancy onderzocht welke modellen en testen ik het beste in mijn vakgebied, zowel bij training als bij fysiotherapie, kan gebruiken om bij mijn cliënten beter inzicht te krijgen in het mentale aspect. Zo kan ik beter met mijn pupillen naar het beste resultaat werken en ook weet ik zo beter hoe een eigenaar/ruiter het beste en makkelijkste kan werken en omgaan met zijn dier.
 
Als fysiotherapeut heb ik de cursus strategisch coachen gevolg bij psycholoog, de heer Maarten Kouwenhoven. Tijdens deze curus ben ik opgeleid in het strategisch coachen. Dit is inzetbaar bij de psychische stukken die vaak de basis zijn van keuzes en situaties.